Ulubione sposoby na zaparzanie kawy

Kawa-1

Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam kawę. Jej zapach i smak, aromat świeżo mielonych ziaren lub nowo otwartego opakowania. Jeśli mam wybór, to wybiorę robustę. Jeśli się da, zrobię tak mocną, że wykręci mi twarz, a żołądek sczernieje.

Kawa po prostu dobrze mi się kojarzy, lubię z picia kawy robić mały rytuał – gdy byłam mała, był to rytuał mojej mamy. Potem w czasach gimnazjum do śniadania piłam wielki kubas rozpuszczalnej kawy i czytałam komiksy (“Giganty”, oczywiście). Miałam również etap picia – jak w “Przyjaciołach” – z kubków, które kształtem bardziej przypominają miseczki. Był też w moim życiu okres, w którym mogłam pić rano kawę każdego dnia z przyjaciółką i tak rozkręcałyśmy nasz dzień pracy. Aromat kawy dobrze współgrał z porannymi ploteczkami. Teraz, gdy mam więcej czasu w niedzielę, lubię zmielić sobie świeżą kawę w starym pomarańczowym młynku marki Predom, który na pewno jest dużo starszy ode mnie.

Nie wszyscy są takimi kawoholikami jak ja, dlatego być może nie każdy zna najlepsze (według mnie!) sposobów na zaparzanie napoju bogów w domu. A każdy z nich jest inny, wymaga innej wielkości zmielonych ziaren, a nawet temperatury wody. Dzięki temu powstają różne smaki, a w niektórych przypadkach można wyczuć różnorodne aromaty.

Kawiarka/Kafetiera/Moka/Makinetka

Jak dla mnie – królowa wśród sposobów zaparzania kawy. Wywodzi się oczywiście z Włoch, gdzie stworzył ją Alfonso Bialetti (w 1918 roku prototyp, w 1933 – pierwsza prawdziwa kawiarka). Włosi mówią, że im starsza i bardziej przepalona, tym powstaje z niej lepsza kawa. Do kawiarki wrzuca się kawę średnio zmieloną. Pamiętaj, że możesz regulować moc naparu nie tylko grubością i ilością kawy, ale też ilością wody – im mniej, tym bardziej esencjonalna wyjdzie. Dlatego tak doceniam jej walory – smak kawy z kawiarki jest głęboki, aromat prawdziwej kawy roznosi się po całym domu, a jej moc stawia na nogi i pozwala przebiec kilometry.

French Press

Nazwa może być myląca, bo zaparzacz do kawy stworzony został w 1929 r. przez Włocha Attilio Calimaniego. Zaparzacz to urządzenie, dzięki któremu niskim kosztem przygotujesz dobrą kawę, o ile postąpisz zgodnie z tymi krokami:

  • średnio-grubo zmielona kawa
  • zalej gorącą, ale nie gotującą się wodą, do połowy zaparzacza (gorąca woda sprawia, że z kawy uwalniają się gazy, co prowadzi do zwiększenia objętości fusów
  • po 30 sekundach przemieszaj kawę
  • dolej resztę wody i połóż na zaparzaczu pokrywkę z sitkiem uniesionym do góry. Kawa powinna zaparzać się co najmniej 3 min.
    bardzo powoli naciskaj na rączkę sitka, aż kawa oddzieli się od fusów.

Kawa z zaparzacza będzie dosyć mocna i będzie miała posmak taki, jak gdybyś zalała ją wrzątkiem w kubku – ale w dobrze zaparzonej (i w oczyszczonym zaparzaczu!) nie powinien być dominujący 😉 Eliminuje też fusy, które nie zawsze dodają uroku.

Ekspres ciśnieniowy (z kolbą)

Spośród ekspresów tego typu do domowego użytku dostępnych na rynku, które mają w miarę niską cenę, wybija się DeLonghi. Piłam z różnych ekspresów tej firmy i nigdy się nie zawiodłam, przez wiele lat miałam również jeden w domu. Ekspres kolbowy to urządzenie, w którym woda o odpowiedniej temperaturze (92–96 °C) dozowana jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. Przy odpowiednim ciśnieniu kawa z tego ekspresu będzie miała charakterystyczną jasnobrązową piankę (crema), składającą się z oleistych substancji wyciśniętych z kawy. Najlepiej używać do niego drobno zmielonej kawy.

Ekspres przelewowy (z dzbankiem)

Mój ulubiony sposób zaparzania kawy w pracy! Idealny, gdy dużo osób pije kawę lub gdy mam zamiar pić jej więcej niż jedną filiżankę. Kawa do niego powinna być średnio zmielona. Ekspres wymaga jednak kupowania filtrów do kawy, co na pewno nie jest najlepsze dla środowiska. Przygotowanie kawy polega na tym, że wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą mieloną i napar przesącza się przez filtr do dzbanka. Kawa z tego ekspresu jest zazwyczaj delikatniejsza w smaku, niż w przypadku innych sposób zaparzania i aby uzyskać bardziej intensywny smak, należy dodać dużo więcej kawy.

Sposobów na zaparzanie kawy jest mnóstwo, powyżej wymieniłam tylko te, które ja lubię najbardziej. Jeśli jednak chcesz dowiedzieć się więcej, zostawiam tutaj Makietę Kawową, która jest idealnym przewodnikiem po zaparzaniu mojego ulubionego napoju: od grubości kawy, przez typ zaparzania (np. poprzez wykorzystanie ciśnienia), aż po sposoby podawania:

Który sposób jutro wybierzesz?

Komentarze: brak

Dołącz się: zostaw komentarz