5 zamienników niezdrowych przekąsek

CIASTKA-5

Z kilku względów ograniczyliśmy ostatnio jedzenie węglowodanów prostych. Nie znaczy to, że wykluczyliśmy je całkowicie, bo to chyba niemożliwe, ale jemy je już tylko w ostateczności. A że jestem wielkim miłośnikiem wszystkiego, co słodkie, ograniczenie cukrów przychodzi mi z wielkim trudem. Żeby nie oszaleć, muszę znajdować sobie zamienniki do różnych przekąsek.

 

Zamiast chipsów – chipsy z jarmużu

W sumie bardzo rzadko zdarzało się, żebyśmy sami z siebie kupowali chipsy do domu. Jeśli już, to raczej zabieraliśmy je na imprezę. Ale być może ktoś jeszcze zastanawia się, jak je zrobić. Najprostszy sposób, to kupić wielką pakę jarmużu w Biedronce, usunąć twarde łodygi, rozłożyć go na blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, polać odrobiną oliwy i posypać zieloną czubrycą (najlepsza STĄD). Wystarczy wszystko wymieszać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 min, aż wyschną, ale nie będą spalone.

 

Zamiast sera na chleb – pasty warzywne

Uwielbiam sery, ale tyle w nich tłuszczu i cukru, że trzeba było odstawić je na trochę. Zamiast tego przygotowuję pasty ze wszystkiego, co się da – bazę stanowi tofu/soczewica/ciecierzyca, dorzucam do tego pestki słonecznika/bakłażana/suszone pomidory, możliwości jest wiele, można mieszać te składniki i dodawać różne proporcje każdego. Do smaku dodaję czosnek i przyprawy – oprócz soli i pieprzu są to często cumin/papryka wędzona/czarnuszka. Wystarczy wszystko razem zmiksować blenderem na gładką masę i powtarzać “Smakuje zupełnie jak ser!”.

 

Zamiast chocolate chip cookies – ciastka daktylowe

Smakują tak dobrze, jak wyglądają! 5 składników, z czego na samą masę wystarczą 3. Polewę można pominąć, chociaż polecam ją zrobić. Dawno nie jadłam tak ciągnących, mięsistych i wilgotnych ciastek. Przepis pochodzi z Halfbaked Harvest, przetłumaczyłam go dla Ciebie, ale też zmodyfikowałam w kilku miejscach, żeby były idealne, więc korzystaj!

Składniki:

220 g masła orzechowego

220 g daktyli (jeśli będą suche, możesz namoczyć je przez 10-15 min w ciepłej wodzie. Ja moczyłam trochę za długo i masa wyszła bardzo mokra i klejąca. Dodałam do tego trochę zmielonych orzechów ziemnych (mąki z orzechów) i to pomogło stworzyć dobrą konsystencję)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  (opcjonalnie)

1 jajko

80g gorzkiej czekolady (85% kakao)  

Sól morska w płatkach lub gruboziarnista

  1. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. W robocie kuchennym z ostrzem zmiksuj na gładką masę daktyle, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Pulsuj, dopóki w masie nie będzie dużych kawałków daktyli. Dodaj jajo i wymieszaj raz jeszcze. Z uzyskanej masy ułóż niewielkie kulki (wielkości brukselki) – masy starczy na ok 15 sztuk. Ułóż je na przygotowanej blasze. Delikatnie rozgnieć je widelcem, aby je spłaszczyć, tworząc na nich wzór kratki. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika, piecz przez 9-10 min. UWAGA! Nie piecz ich za długo, bo wyschną.
  3. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu ich, przygotuj polewę: rozpuść czekoladę, wlej ją do małej miseczki. Maczaj każde ciastko do połowy, a po odłożeniu na papier lub talerzyk, posyp solą morską.

 

 

Zamiast soków – smoothies

Jestem wielką fanką koktaili i smoothies. Zawsze przygotowuję je z tego, co mam aktualnie pod ręką, wlewam do słoika i zabieram ze sobą do pracy albo piję na śniadanie. Kilka moich ulubionych przepisów znajdziesz TUTAJ

 

Zamiast pancakes – 2-składnikowe placuszki

Tak, wiem, banany mają dużo cukrów prostych, ale tak jak wspominałam – nie rezygnujemy kompletnie, tylko ograniczamy, gdzie się da. A te dwuskładnikowe placuszki są fantastyczne – wilgotne, bez dodatku cukru, bez dodatku mąki! Zaczęłam serwować je jako stertę kilku placków, ułożonych na sobie, obłożonych kiwi, truskawkami i innymi owocami, które mam pod ręką i polanych musem z malin. Kroję je jak tort i wmawiam sobie, że to to samo.

Porcja na dwie osoby (ok 16 placków)

Składniki:

2 duże banany

3-4 jaja (w zależności od wielkości bananów i jaj. Jeśli banany są duże – 4 małe jaja, jesli banany są małe – 3 duże jaja; jeśli placki nie będą się dobrze ścinać i trudno będzie je przerzucić – dodaj jeszcze jedno małe jajo)

Wystarczy zmiksować WSZYSTKIE DWA składniki na jednolitą masę i smażyć na patelni do naleśników.

 

Może masz jeszcze jakieś pomysły na ciekawe zamienniki popularnych przekąsek? Wciąż poszukuję nowych, bo coś czuję, że zaraz tych kilka mi się znudzi 🙂

Komentarze: 2 komentarze

  1. M. 05/03/2018 Odpowiedz

    Namówiłaś mnie! Lecę po składniki na ciacha ;) PS. Jak zwykle piękne zdjęcia! <3

Dołącz się: zostaw komentarz