Dynia słodko-kwaśno-ostra

dynia-3

Czas leci i za chwilę nie wiadomo kiedy z jesieni zrobi się zima. Chociaż już mam ochotę na dodawanie do każdej kawy cynamonu i nie mogę się doczekać zapachu choinki w domu, to póki jednak Polska Złota Jesień trwa, mam zamiar ją wykorzystać do cna. Mówiąc to, mam na myśli dodawanie dyni do każdej potrawy. Dynia jednoznacznie kojarzy mi się z tą porą roku i uwielbiam wykorzystywać ją w różnych wariacjach. Tym razem przygotowałam pyszną dynię w zalewie słodko-ostro-kwaśniej. Uwielbiam to połączenie smaków.

Przepis:

2 kg dyni

3 łyżki soli

0,25 l octu

1 kg cukru

3 łyżki chilli

Pół główki czosnku

3 łyżki oliwy

 

Dynię pokroić w kostkę, zasypać solą i odstawić na 24h, od czasu do czasu przemieszać. Po 24h zlać słoną wodę. Ocet i cukier zagotować, schłodzić tak, aby były letnie. Dodać chilli i wyciśnięty czosnek, dodać oliwę. Miksturę połączyć i zalać nią dynię. Odstawić na 48h w misce, od czasu do czasu zamieszać.

Komentarze: brak

Dołącz się: zostaw komentarz