Idealny drink na letni wieczór

insta-13

Piątek, upał, a w lodówce gin i maliny. Do tego woda różana i kilka innych składników. Wieczór idealny.

Do stworzenia tego drinka zainspirował mnie gdański pub Flisak ’76, który słynie z rewelacyjnych, wymyślnych  i przepysznych drinków. W zeszłym roku piłam tam malinowo-różane mohito, które było najlepszym drinkiem na świecie. Postanowiłam go odtworzyć w domu z małymi zmianami składników (wydaje się być ich dużo, ale w gruncie rzeczy robi się go szybko).

 

Składniki:
pół limonki
10-12 listków mięty
100 ml wody różanej (można ją kupić lub zrobić – przepis TUTAJ)
lub
6 kostek zamrożonej wody różanej
40 ml (lub 50, lub 60…) ginu
(będzie również pasował jasny rum, a nawet wódka)
6 malin
brązowy syrop cukrowy*
woda gazowana

Do wysokiej szklanki włożyć dwie ćwiartki limonki i miętę. Ugniatać, aż limonka będzie wyciśnięta. Włożyć kostki wody różanej (jeśli nie używamy kostek, dodać wodę różaną i 4 kostki zwykłego lodu), dodać gin, 2 łyżeczki syropu cukrowego, maliny, dopełnić wodą gazowaną i wszystko delikatnie wymieszać.

*Syrop cukrowy jest bardzo prosty do zrobienia, a oszczędza nam wciągania przez słomkę kryształków cukru. Wystarczy zalać połowę szklanki brązowego cukru wrzątkiem (tylko do linii cukru) i mieszać, aż cały cukier się rozpuści. Wyjdzie nam go dużo, ale przyda się wiele razy (np. do wielu drinków). Można go trzymać w lodówce ponad tydzień.

 

Komentarze: brak

Dołącz się: zostaw komentarz