Do czego używam mleko roślinne

gotowanie2-4

Od kiedy poznałam najprostszy i najtańszy sposób na zrobienie mleka kokosowego z TEGO przepisu, robię je bardzo często i wykorzystuję, gdzie się da. Wystarczy zmiksować w blenderze kielichowym wiórki kokosowe z wodą i voila! Mamy mleko roślinne, które nadaje jedzeniu lekko orzechowy, delikatnie kokosowy posmak.

ROZNE-6

Najczęściej używam go do:

Mrożonej kawy

Latem piję dużo kawy mrożonej, ale gdy zalewam espresso mlekiem krowim, to potem często mam wariacje żołądkowe. Mleko nie jest lekkostrawne, a gdy przyjmę je w większej ilości, mój organizm mocno protestuje. Dlatego wcześniej kupowałam mleko sojowe lub migdałowe, ale finansowo mi się to po prostu nie opłacało.

 

gotowanie2-3

Pudding chia

Wspominałam już o nim we wcześniejszym poście poście. Mleko kokosowe świetnie się do niego nadaje, ponieważ same ziarenka chia nie mają żadnego smaku.

gotowanie-4

Owsianka

Bardzo często dodaję odrobinę mleka kokosowego do owsianki, żeby nie była taka sucha, zimą też gotuję ją na tym mleku w garnku.

Owsianka2 (3 of 1)

Koktaile

Tak samo jak w przypadku kawy mrożonej – lubię dodawać mleko kokosowe do koktaili, ponieważ mój organizm lepiej to znosi. Dodaję je do koktaili owocowych, jak i warzywnych (zielonych) – odrobina tłuszczu zawartego w płatkach zawsze jest pomocna przy przyswajaniu witamin.

koktail rozowy2

Komentarze: brak

Dołącz się: zostaw komentarz