Święta 2015: Ciasteczka Adwentowe

ciasteczka-3

Tradycja robienia ciasteczek adwentowych sięga w mojej rodzinie do dwóch pokoleń wstecz. Teraz my co roku spotykamy się wraz z ciocią i siostrą, aby razem robić świąteczne ciasteczka, zawsze w okolicy Mikołajek. I to już od 20 lat! Z przygotowanej produkcji możemy obdarować całą rodzinę, rodziny naszych partnerów oraz wszystkich bliższych i dalszych znajomych. Pieczenie trwa cały dzień, ale praca zawsze jest tego warta. Mieszkanie zawsze jest już wtedy przystrojone, a w tle słychać piosenki świąteczne. W powietrzu unosi się zapach mandarynek, pomarańczy i cynamonu.

Ciasteczka-7 Ciasteczka-6

Staramy się zawsze mieć różnorodne kształty wykrawaczek do ciastek, dzięki czemu ciasteczka są tak ciekawe. Nasze przystrojenia być może nie są idealnie równe i nie są dziełem sztuki, ale wlewamy w nie dużo serca (i lukru). Wystarczą kolorowe posypki i złoto-srebrne cukierki i przystrojenie gotowe. Niektóre z ciasteczek mają urok same w sobie – bez kolorowych posypek, za to z naturalną skórką pomarańczową i startą korą cynamonu.

 

Ciasteczka-4Ciasteczka-2

Chciałam podzielić się przepisem na te ciasteczka w nadziei, że być może tradycja zostanie rozpoczęta w innych domach. Ciasteczka są półkruche i bardzo maślane. Ale same ciasteczka nie są najważniejsze. Cała przyjemność płynie ze spotkania się i wspólnego przygotowywania podarunków dla innych. Okres świąteczny to czas dzielenia się z innymi, a nawet tak mały prezent może być symbolem ciepła i troski wobec innych.
Ciasteczka-5

Przepis (na baardzo dużą ilość ciasteczek, można zmniejszyć o połowę)

1,5 kg mąki pszennej

3 kostki masła

2 żółtka

2 pojemniki śmietany 30%

9-10 łyżek cukru

jajko do posmarowania na wierzch

Masło rozpuścić, ostudzić, wszystko razem wymieszać i szybko zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni, aż do zarumienienia (każde ciastko dochodzi inaczej, szczególnie, jeśli są w różnych wielkościach).

 

Komentarze: brak

Dołącz się: zostaw komentarz