Co dziś na śniadanie? Omlette! (z warzywami)

omlet-3

omlet-2Śniadanie to najlepszy moment dnia! Szczególnie weekendowe, które według mojej tradycji (którą sama sobie wymyśliłam), powinno składać się z jajek. Lubię zjeść cienki omlet pełen warzyw albo gruby i puszysty na słodko. Póki co – przepis, jak robię ten pierwszy.

Składniki:
2 jaja
Pół cebuli
2 pieczarki
Pół awokado
Pomidorki koktailowe
Szczypiorek
Czubryca lub sól, pieprz, zioła prowansalskie

Podsmażam cebulkę na oleju kokosowym lub oleju z pestek winogron. W międzyczasie roztrzepuję jajka widelcem, kroję awokado w cienkie paski, a pomidorki przekrajam na pół. Wylewam jajka na cebulkę, na wierzchu układam awokado oraz pomidorki koktailowe. Czasami dokładam cienkie plasterki sera (ale to tylko dla odważnych). Posypuję zieloną czubrycą i smażę pod przykryciem na niskim ogniu, aż do całkowitego ścięcia jajek. Gdy omlet jest gotowy, przenoszę go na talerz i posypuję szczypiorkiem.

Et voila!

 

Komentarze: brak

Dołącz się: zostaw komentarz